Osmanlı döneminde basılan gazete, dergi ve kitaplara ait 2 milyon sayfayı günümüze ulaştıran ve içeriğinde bulunan eserler arasında Latin harfleriyle de "arama" yapılmasına olanak sağlayan dijital kütüphane "Wikilala", Cumhurbaşkanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından "Yılın Yenilikçi Girişimi Ödülü"ne layık görüldü.
BURSA (İGFA) - Matbaanın kullanımı ile birlikte Osmanlı Devleti’nde basılan metinlerin önemli bir bölümünün yeniden hayat bulduğu dijital kütüphane “Wikilala” projesi, Cumhurbaşkanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen törende "Yılın Yenilikçi Girişimi Ödülü"ne layık görüldü.
Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi'nde düzenlenen törende ödül alan “Wikilala” projesi, Osmanlı döneminde basılan gazete, dergi ve kitaba ait 2 milyon sayfayı günümüze ulaştırıyor. Dijital kütüphane Wikilala’nın en önemli özellikleri arasında Latin harfleriyle "arama" yapabilme imkanı bulunuyor.
Türkiye’nin ilk dijital kütüphanesini kuran Hiperlink’in girişimiyle, proje yöneticisi Sadi Özgür ve proje danışmanı İstanbul Aydın Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Harun Tuncer’in hazırladığı “Wikilala”, 1928’den önceki metinlere erişme imkânı sunuyor.
Fermanlardan beraatlara, mektuplardan telgraflara, haritalardan kartpostallara kadar akla gelen her türlü Osmanlıca materyalde arama yapma olanağı sunan Wikilala, 15 ulusal ve 74 yerel Osmanlıca gazetenin toplamda 1 milyona yakın sayfasına erişim imkanı sağlıyor. Dijital kütüphane Wikilala; edebiyattan ekonomiye, sosyolojiden teknolojiye onlarca kategoride 500 bine yakın dergiyi de anahtar kelimelerle taramaya imkan sağlıyor. Wikilala, ayrıca sanattan tarihe, günlük hayata dair haberlerden bilime kadar 36 ayrı kategoride toplam 4 bin 658 kitap içerisinde arama yapma olanağını da kullanıcılarıyla buluşturuyor.