İnternet Gazetecileri Federasyonu Başkan Vekili, Muğla İnternet Gazetecileri Derneği ve SED Medya Yönetim Kurulu Başkanı Seda Köktener, Netonline TV'de Vural Efecik'in hazırlayıp sunduğu Objektif Bakış programına konuk oldu. Online gerçekleşen programda Türkiye genelinde yerel basının durumu masaya yatırıldı.
MUĞLA (İGFA) - İnternet Gazetecileri Federasyonu ve Muğla İnternet Gazetecileri Derneği’nin faaliyetleri hakkında bilgiler aktaran Federasyon Başkan Vekili Seda Köktener, yerel basını yeniden canlandırmak adına Anadolu’ya açıldıklarını belirtti. Netonline TV’de Vural Efecik’in hazırlayıp sunduğu Objektif Bakış programında ülke genelindeki yerel basının durumunu değerlendiren İGD Federasyon Başkan Vekili Köktener, medya kuruluşlarının zorlu bir süreçten geçtiğini anlattı.
2 BİN 500’E YAKIN MEDYA BİR HAVUZDA
İnternet Gazetecileri Federasyonu Başkan Vekili Seda Köktener, “Federasyonumuz, Türkiye geneline hitap etmektedir. 81 il, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Almanya ve Türk Cumhuriyetleri'nin de dahil olduğu medya gruplarını bünyesinde barındırmaktadır. Federasyon olarak Türkiye ziyaretlerimiz devam ediyor. İGF bir yıl önce Bursa’da gazeteci Genel Başkanımız Mesut Demir tarafından kuruldu. Ancak pandemi nedeniyle çok sağlıklı çalışmalar yapılamamıştı. Geçtiğimiz kasım ayından itibaren faaliyetlerimize yeniden başlama kararı aldık. İlk amacımız 81 ilin medyalarından oluşan bir havuz kurup, bir güç elde etmekti. Dernek ve cemiyet başkanlarının katkıları ile yola çıktık ve oradaki medya kuruluşlarını bir ağ içinde topladık. 81 il, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Almanya, Bulgaristan ve Türki Cumhuriyetlerden de katılımların olduğu; 2 bin 500’e yakın medyanın bir havuzda toplanmasını sağladık” dedi.
ÖZVERİLİ BİR ÇALIŞMA İÇERİSİNDEYİZ
Federasyon Başkan Vekili Köktener, “İGF Haber Ajansı kuruldu. Bununla ilgili gerekli şartları yerine getirdik. Önümüzdeki haftalarda resmi bir haber ajansı olarak, çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yerel medyaları ayakta tutmak adına reklam ajansını hayata geçireceğiz. 2 bin 500 medyanın yer aldığı havuzda, hem ulusal hem de bölgelerindeki kuruluşların reklam bültenleri yer alacak. Reklamla ayakta duran bir sektör olduğumuz için bu çalışmanın bütün medyalarımıza bir katkısı olacağını düşünüyorum. Federasyon anlamında dünyada bir ilk olduğumuzu söyleyebilirim. Bir dönem Avrupa’da benzer çalışmalar yapılmış ama devamı gelmemiş. 2020 yılı kasım ayından bu yana gayretli bir çalışma içerisindeyiz. Geçtiğimiz haftalarda Güneydoğu turunda 13 ili dolaştık. Gördüğümüz şu ki medya gerçekten zor durumda. Basın ile ilgisi olmayan kişilerin bu sektörde yer aldığını gözlemledik. Federasyonumuzda yer alan sitelerin tamamı gerçekten bu işi yapan kişiler. Yeni çıkacak olan yasada merdiven altı internet gazeteciliği ortadan kalksın. Yıllarca basına emek verenlerin emekleri heba oluyor. Hedefimiz bu merdiven altı gazeteciliğinin sonlandırılması” açıklamasında bulundu.
İNTERNET YASASI ÇIKACAKTIR
İnternet Yasası için gerekli çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Köktener, “İnternet Yasası daha önce TBMM’de gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanımızın birkaç değişiklik istemesi sonucu, diğer toplantılara kaldı. İnanıyoruz ki İnternet Yasası çıkacaktır. İnternet yasası çıktığı zaman herkes istediği gibi internet sitesi açamayacak. Bizim açımızdan güzel bir durum olacak. 100 bin siteden 90 bini otomatikman ayakta duramayacak. Çünkü bu işi hakikaten yapmıyorlar. Genel başkanımız bu yasa hakkında çok emek harcıyor” diye konuştu.