Güncel

Kafkas arı, 6 kilo bal üretti!

Kars'ta Yücel Üzeyir yapılan arı heykelinin ardından, bal üretiminde önemli oranda artış sağlandı...

5 Ekim 2016 Saat: 14:16
YORUM YAPTavsiye EtYazdır

Bu haber 1.534 kez okunmuştur

Kafkas arı, 6 kilo bal üretti!
Kafkas arı, 6 kilo bal üretti!

KARS'ın Susuz İlçesine bağlı Doyumlu Köyünde Dünyaya barış mesajı vermesi için ressam- heykeltraş Yücel Üzeyir tarafından köyün girişine yapılan 7 metre yükseklikteki Kafkas Arı Heykelindeki petekten bal alındı. Kafkas Arı Heykelinin içinde arıların ürettiği 6 kilo bal açık artırma ile satılacak.


Susuz İlçesine bağlı Doyumlu Köyünde yaşayan Yücel Üzeyir, iki yıl önce 460 yıllık çam ağacından yaptığı, alt kısmında çiçeği tutmuş el, en üstte endemik bitki ve ortada ana kraliçe Kafkas arı figürü bulunan 'Kafkas Arı Heykelinin içi oyuk ana kraliçe maketi içerisinde 2 koloni oluşturan Kafkas arıları, iki yıldan bu yana bal veriyor. 'Kafkas Arı Heykelinin ana kraliçe maketi içerisinde arılar geçen yıl 5, bu yıl ise 6 kilo 300 gram bal verdi.


Elde edilen balı açık artırmayla geçen yıl 10 bin TL'ye satar ve geliri bir hayır kurumuna bağışlayan Yücel Üzeyir, heykelin aynı zamanda emek, toprak ve insanlığın barışa özlemini simgelediğini bildirdi. Yücel Üzeyir şunları söyledi:
"Doğanın sesi olan eser toprak ana, su, hava, çiçek ve arı beşlisinin oluşturduğu hayat iksiridir. Toprak ananın, bin bir çiçeğin, türlü renklerin, tatların ve mucizevi arının birleştiği bal bünyenin rahatı, sağlıklı uzun ömür için çok çok önemlidir. Bal arıları 1 gram 1 damla balın oluşması için yaklaşık 120 bin çiçeği ziyaret ederler. Arıların özelliğini bilen ünlü bilim adamı Albert Einstein 'Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz' der. Heykel içindeki arıların ürettiği bal, yine açık artırma ile satılacak ve bir hayır kurumuna bağışlanacak."


Öte yandan Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Doç. Dr. Erhan Gökçe de organik bal üreticiliğinin bölgedeki önemine dikkat çekti ve Yücel Üzeyir tarafından yapılan heykelin bu anlamda bir farkındalık oluşturduğunu belirtti. Doç. Dr. Erhan Gökçe, "Özellikle bölgenin bitkisel florasındaki çeşitlilik nedeniyle bal bu bölgede önemli bir besin kaynağı ve Türkiye'de çokça tanınan, lezzeti ile bilinen bir üründür. Organik bal üreticiliği yapılması, balın da coğrafi işaretinin alınmasıyla ülke ekonomisine de önemli oranda katkı sunma potansiyeli taşımaktadır. Coğrafi işaretin alınması çalışmaları şu anda sürdürülmektedir. Coğrafi işaretin alınması, ekonomiye katılması ve uluslararası düzeyde tanıtılması noktasında önemlidir" diye konuştu.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Korbil Haber Sistemi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız