Sıra dışı müzenin sıra dışı mescidi

30 Eylül 2016 Saat: 16:17
Sıra dışı müzenin sıra dışı mescidi
Bayburt’a bağlı Bayraktar köyünde, Prof. Dr. Koçan tarafından kurulan ve 2010'da açılan, gerek mimari yapısı ve gerekse de kurulduğu yer itibariyle sıra dışı müze olarak ünü dünyaya yayılan Baksı Müzesi'nin mescidi de sı

Bayburt’a bağlı Bayraktar köyünde, Prof. Dr. Koçan tarafından kurulan, gerek mimari yapısı ve gerekse de kurulduğu yer itibariyle sıra dışı müze olarak ünü dünyaya yayılan Baksı Müzesi'nin mescidi de dikkati çekiyor.


Bayraktar köyünde 2010'da açılan Baksı Müzesi, kendisini sadece seyirlik bir müze olarak sınırlamadan, bulunduğu bölgedeki insanlara imkanlar sağlayarak, sadece bir yön ve döneme ait olmadan gelenekselle çağdaşı aynı zeminde buluşturarak diğer müzelerden farklı olduğunu da ortaya koyuyor.
Müzenin kurucusu Koçan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede çeşitli nedenlerle yıkılan camilerden çıkan oyma parça, kilim ve levhalardan oluşan Eskiler Mescidi'nin müzenin inançla ilgili başka bir bölümünü oluşturduğunu söyledi.


Baksı Müzesi'ndeki Eskiler Mescidi'nin bu yönüyle çok anlamlı olduğunu belirten Koçan, şöyle devam etti:
"Üst üste serilmiş, başka camilerden, mescitlerden çıkmış kilimler, seccadeler orada. Duvarlarda başka camilerden gelmiş ahşap oymalar, aydınlatma aletleri var. Kendi içerisinde son derece mistik, yalın ve çok hoş bir eski cami ve mescitlerle ilgili müze bölümü oluştu aynı zamanda. Hatta orayı açtığımızda bir hemşehrimiz 'Burası müze olmuş, burası mescit değil ki' dedi. Bir başka hemşehrimiz de 'Müzenin mescidi de bu kadar olur' dedi."


Halk mimarlığı açısından olağanüstü bir camiydi
Koçan, Eskiler Mescidi'nin bir de tarihi olduğunu anlatarak "Yoncalı köyümüz var. Eski bir köy bu ve o köyde küçük eski bir cami vardı. Bence halk mimarlığı açısından olağanüstü bir camiydi. Bir işadamı dostumla o camiyi restore etmek gibi bir fikrimiz vardı. Sonra bu dostumuz vefat edince o cami projesi bir bakıma kader değiştirdi." dedi.
Mescitte ilginç bir dokuma koleksiyonu oluştu
Mescitte çok rahatlıkla, eskiden mescitlerin nasıl olduğunu, onlarda nasıl bir tezyinat kullanıldığını görmenin mümkün olduğunu aktaran Koçan, mescitte ilginç bir dokuma koleksiyonu oluştuğunu da vurguladı.

YORUMLAR

Lütfen Resimdeki kodu yazınız